Ayurvedische recepten

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe Ayurvedische recepten en ontwikkelingen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief>>


Pesto van Zevenblad

Vroeger was zevenblad één van de bekendste en belangrijkste groente. Zevenblad is goed tegen Jicht en wordt in Duitsland ook wel Jichtkraut genoemd. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (Podagra) verwijst daar ook naar.
Zevenblad zit boordevol vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur).
In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als “peterselie”, daar smaakt het ook naar.
Ingrediënten: Ongeveer een vergiet vol Zevenblad. Afgewogen evenveel geraspte kaas (Geitenkaas of Parmezaanse, wat past bij je constitutie). Pijnboompitten zijn lekker, maar erg duur, dus het kan ook met bijv. walnoten. Knoflook, peper en zout. En voor het smeuïg maken olie. Ik gebruik zelf walnotenolie en distelolie. Hulpmiddelen: Keukenmachine
Voorbereiding: Zevenblad wassen en van de stelen ontdoen, zeker als hij niet zo jong meer is. In de keukenmachine zo fijn mogelijk maken. Kaas raspen, noten pellen en fijn malen.
Bereidingswijze: Als het zevenblad fijn is, de gemalen noten, de kaas en de geperste knoflook toevoegen met peper en zout . Mengen met olie. Daarna alles fijnmalen in de keukenmachine.
Serveertips:Pesto kun je op verschillende manieren gebruiken, op brood met bijvoorbeeld kaas en tomaat, als spinazie in de Lasagne, als feesthapje op een toastje of stukje komkommer met als garnering een walnoot.


Kapha Recept om gewicht te verliezen

Frisse taboulé van Quinoa (4 personen)

300 gr. Quinoa
1 sjalot en 1 rode peper, fijn gesneden
600 ml kruidenbouillon
1 rode paprika, in stukjes
100 gr. doperwten
15 muntblaadjes, fijn gesneden
2 el bieslook, fijn gesneden
30 blaadjes koriander, fijn gesneden
2 bolletjes gember, fijn gesneden
2 el rozijnen
4 el appelazijn
3 el extra vierge olijfolie
olie om te bakken, peper en zout naar smaak

Snij de sjalot en de rode peper fijn. Verhit de olie in een grote wok en bak ze aan. Voeg de quinoa toe en bak dit al opscheppend 1 minuut mee. Voeg de warme bouillon toe en breng aan de kook. Laat de quinoa in 15 – 20 minuten al het vocht opnemen en gaar worden. Voeg de laatste 5 minuten doperwten en de paprika toe. Laat de quinoa 10 minuten afkoelen. Snijd intussen de munt, bieslook, koriander en gember fijn. Roer dit samen met de rozijnen, appelazijn en olijfolie door de quinoa. Breng het op smaak met zout en peper.
Kent u Lassi?
Deze heerlijke, verfrissende yoghurtdrank, helpt het voedsel beter te verteren. Lassi kan op veel verschillende manieren worden bereid: yoghurt met lauwwarm water vermengen (1 deel yoghurt en 3-4 delen water). Voor zoete Lassi kunt u een heerlijke zoete mango toevoegen en pureren met komijn, kaneel, geelwortel en rozenwater. Voor een zoute Lassi neemt u bijvoorbeeld gemalen komijn, koriander, geelwortel, gember en een beetje zout.


Lumpia basah voor ongeveer 10 stuks

Voor de flensjes
– 1 ei (groot) of 2 kleine eitjes
– 1 ons meel (zelfrijzend bakmeel mag ook) ~ 1 kopje
– 400 cc water ( ongeveer 2 kopjes)
– een snufje zout
Voor de inhoud
– Spitskool of bamboo shoots(mag ook allebei)
– Worteltjes (bos – of winterpeen) snijden (julienne)
– Sugarsnaps
– 1 ui of prei (fijn snijden)

Eerst de ui/prei fruiten. Daarna in volgorde mengen: Wortels, even laten fruiten totdat het geheel half gaar is, daarna spits kool/bambooshoots, sugarsnaps het laatst. 1 ei of meer klutsen (met peper en zout) en erover heen gooien en mengen totdat het ei gestold is.

Klaar!!!!

Sausje erbij?
– Naar smaak rawit
– 1 klein teentje knoflook
– suiker
– taotjo (een paar eetlepels)
– Dit alles uleken (fijnwrijven in de vijzel oid/tjobek)

Met een heel klein beetje olie fruiten (echt heel even), een beetje gewone azijn toevoegen
Klein beetje tomaten ketchup erbij en dit geheel binden met een beetje meel en water.
Alles even laten koken (ongeveer 1 minuut).

Flensjes maken net als pannenkoeken. Een eetlepel inhoud in de flensjes rollen.
Klaar is de lumpia.

Eet smakelijk!


Gehakt “zonder vette handen” 
Een (h)eerlijke vleesvervanger waarvoor je applaus krijgt.
Kaasgehakt maakte ik vaak voor mijn kinderen die er nooit genoeg van kregen. Het is een voortreffelijke vleesvervanger, wat ik vaak klaarmaakte als ik vrienden te eten kreeg. Vaak waren ze verwonderd dat er geen vlees in zat. Des te leuker de verrassing, dat eten zonder vlees héél smakelijk kan zijn.

Succes!

Recept Kaasgehakt
Ingrediënten: 1 kleine gesnipperde ui, 2 eieren, enkele eetlepels melk, 1 kopje geraspte oude kaas, 200 gram verkruimelt oud brood, ½ tl marmite, zout, peper, theelepeltje mosterd, véél fijngehakte peterselie, 3 eetlepels paneermeel en 1eetlepel sesamzaad, 30 gram boter.
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten met uitzondering van paneermeel, sesamzaad en boter. Zorg dat er een stevige samenhangende massa ontstaat die goed van smaak is. Vorm er platte schijven van paneer ze in een mengsel van paneermeel en sesamzaad. Bak ze vervolgens bruin in de boter en warm ze goed door.

Serveertip! Je kunt de kaasgehakt serveren bij elk gewenst gerecht. Wij vonden het heerlijk bij gebakken aardappels met eigengemaakte mayonaise en gekookte worteltjes.
Ook heerlijk op een feestje of als tussendoortje!


Winter recept

Het recept is geschikt voor Vata, Pitta en Kapha. Print dit recept
Wat hebben we nodig:

4 stevige aardappels
6 kruidnagels
2 kaneelstokjes
1 theelepel gemalen kardemom
3 laurierblaadjes
500 gr doperwten (diepvries)
2 theelepels kurkuma
4½ dl water
5 tomaten
2 theelepels geraspte gember
½ theelepels geraspte nootmuskaat
1 theelepel rietsuiker
1 theelepel zout
1,5 dl zure room
1 eetlepels peterselieblad
100 gr amandelen (vers geroosterd)
250 gr mozzarella (kleine bolletjes)
1 eetlepels peterselieblad

Bereidingswijze:

Snijd de aardappels in blokjes (biologische hoeven niet geschild te worden). Verhit de olie en doe er kruidnagels, kaneelstokjes, de kardemon en laurierblaadjes in. Halve minuut op smaak laten komen dan mogen de aardappels erbij. Even bakken tot de aardappels bruin worden, de doperwten en kurkuma mogen erbij, even omroeren. Nu het water erbij en tien minuten laten doorkoken. Voeg de tomaten (in partjes), geraspte gember, geraspte nootmuskaat, suiker en zout toe, laat nog eens 5 minuten pruttelen. Voeg de zure room, peterselieblaadjes, amandelen en de bolletjes mozzarella toe. Heel even doorverwarmen. Vis de kruidnagels, kaneelstokjes en laurierblaadjes eruit en geniet van deze tot het bot verwarmende schotel.

Eet smakelijk!


Ayurvedische recepten automatisch ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!